Fashion is Passion / Subota / 8. lipanj / od 11 do 20 + Fashion is Passion / Saturday 8th June / Tavan / 11AM- 8PM

photo: Sanjin Kaštelan / Gagan Vishwakarma / More Beach Ware

DSCF8259.jpg

Nakon super uspješnog i posjećenog predbožićnog pop - upa & kratke stanke, Tavan ponovno otvara svoja vrata umjetnosti, održivoj modi, gastronomskim avanturama i neponovljivoj kreativnoj energiji.

DSCF8272.jpg

Za početak, na Tavan nam se vraćaju neke od naših najdražih domaćih dizajnerica i umjetnica …

_MG_5676-2.jpg

… kao i jedna poznata pastry chefica Martina Večerić (ovaj puta ne osobno nego u obliku cruffina iz Korice u kojoj chef-uje) …

_MG_6507.jpg

… jedan pjenušavi cider Buzdovan u kombinaciji s ginom Luftbremzerom … … a sve to kako bismo, na jedan dan, Tavan ponovno pretvorili u jedinstveni sunčani showroom i mjesto najboljeg predljetnog shoppinga u gradu.

Pripremite se dakle za ljeto sa:

61677868_2305158979542189_6210478227039715328_n.jpg

More Beachware / hrvatskim brandom mekanih, dvostranih, sofisticiranih kupaćih kostima s potpisom dizajnerica Diane Baketić i Mateje Draganić

DSCF8356.jpg

Mica Torbica / Emilijom Beljan koja nam na Tavan donosi svoje precizno iskrojene, vješto i lijepo izdizajnirane, superkvalitetne kožne torbe, idealne za ljetne šetnje gradom.

DSCF8324.jpg

Citoyenne K / Marijanom Kramarić koja je za showroom pripremila čarobne ljetne haljine, kombinezone, košulje, hlače i druge divote u koje smo u potpunosti zaljubljene

DSCF8349.jpg

Marina Marinski / koja nam donosi svoju romantičnu, razigranu keramiku Marinski Heartmades, idealnu za ljetne doručke i druženja, a koju se može pronaći, osim na Tavanu ove subote, i u njujorškom
Anthropologie-u. Bravo Marina!

DSCF8358.jpg

Little Wonder / Selmom Mravak iz Splita koja stvara čarobni hand made nakit od naoko nespojivih, jedinstvenih materijala za sve vas nevjerojatne žene koje se ne bojite biti viđene.

A kako bi vam posjet tavanskom showroomu bio još pitkiji i slađi, pobrinut će se Martina Večerić pastry chef iz Korice u obliku istovremeno slasnih & osvježavajućih cruffina, Buzdovan cider / Tomislav Veseljak s kojim u kombinaciji dolaze i proizvođači craft gina Luftbremzer Gin Destillery.

Dečki će se pobrinuti za osvježenje u obliku gin cider koktela, kreiranog netom prije Tavan pop up-a samo za ovu priliku! Tako da, imat ćete čast prvi kušati nešto sasvim novo i podržati zanimljivu suradnju dvojice craftera: Buzdovan ft. Luftbremzer! Preko Tavana do zvijezda! Dođite nam!

Uzgoj hrane u kuhinji / Growing Food in the Kitchen

photo: IKEA, Jelena Iva Nikolić

SOCKER Staklenik.jpg

Naša ljubav povezala je dva kontinenta pa smo sada Indoeurpoljani koji dijele strast prema organskim namirnicama, očuvanju autohtonog sjemenja, uzgoju vlastite hrane i - zero wasteu. Indija je dosta napredna u potonjem, kao i recikliranju te organskom uzgoju i povratku na ono što je nekad bila; bogat agrikulturni subkontinent. Njihovo znanje o permakulturi je golemo i zahvaljujući Vandana Shivi, aktivistici zaslužnoj za stvaranje banke sjemenja, vrlo se lako može doći do organskog izvora svake namirnice.

Stoga smo od tamo dopremili ovo što, trenutno, klija u našoj kuhinji; avokado (desno), ananas (lijevo) …

Stoga smo od tamo dopremili ovo što, trenutno, klija u našoj kuhinji; avokado (desno), ananas (lijevo) …

… i moringa (ostala je bez lišća prije neki dan, njoj je očito jesen). Uzgoj u našemu domu započeo je dakle - stihijski, kao što se vidi iz priloženog, dok još nismo znali za IKEIN SOCKER staklenik i cijelu liniju namjenjenu hidrofonijskom uzgoju namirnica

… i moringa (ostala je bez lišća prije neki dan, njoj je očito jesen). Uzgoj u našemu domu započeo je dakle - stihijski, kao što se vidi iz priloženog, dok još nismo znali za IKEIN SOCKER staklenik i cijelu liniju namjenjenu hidrofonijskom uzgoju namirnica

San o vlastitom vrtu s hranom koju volimo već je neko vrijeme pretočen u stvarnost / kuhinju. Uzgojili smo više sadnica lichija, podijelili ih malim organskim proizvođačima sa staklenicima (sjeme je proklijalo u vlažnoj papirnatoj maramici, koja se saftala u IKEINOJ vrećici za zamrzavanje, a sve zajedno na suncem obasjanoj prozorskoj dasci u kuhinji). Sve se može kad se hoće (i nešto zna o temi) je stvarno istina u ovom slučaju.

E sad kad se taj stav / entuzijazam opremi rasvjetom za uzgoj, prekrasno, minimalistički izdizajniranim staklenicima i policama za uzgoj te organskim gnojivima iz IKEINE linije sa samouzgoj u vlastitome domu pretvorit ćemo se u rasadnik, a možda i rooftop farmu pod kosim krovom Tavana.

Set za uzgoj u nadasve organiziranom okruženju!

Set za uzgoj u nadasve organiziranom okruženju!

Gledati kako nešto raste svaki dan, brinuti, zalijevati, dohranjivati (zvuči jednako kao i briga za bebu od šest tjedana), pratiti razvoj, vidjeti rezultate svoga rada, ubaciti kreativni mode uzgajanjem neobičnih namirnica; od začina, salata, mikrozelenja, povrća i superhrane (imamo punu vreću moringa sjemenja pa se javite) - neizmjerno je uzbudljiv, uzemljujuć' & bogato nagrađujuć' proces.
Osim toga štedi i vrijeme i novac, jer ne morate u nabavku svako malo. I nema ukusnije hrane od one koju ste uzgojili sami - zašto smo uopće dozvolili da nas se od toga odvoji??!!

I malo aktivizma za ulazak u vikend. Prekrasna žena - jasna & snažna poruka. Između ostalog poziva nas da; start a garden, grow food, cook, make Your grandmothers teach You how to cook … i najvažnije; o radu rukama ;)Proljetni uvod u smanjenje otpada / Springtime intro (in)to zero waste

photo: IKEA + Jelena Iva Nikolić

p.jpeg

… započinje u mojoj kuhinji nakon što sam opet imala veće oči od želuca. Naime s dolaskom sinčića, dojenjem istog te osjećaja kronične iscrpljenosti, moji su se apetiti - povećali (+ majčinski instinkt za pre- hranjivanje podmlatka!) . A s njima i kupovanje svježih namirnica, u ovom slučaju sezonskih jagoda, do te mjere da u hladnjaku postoje gotovo samo - one. I banane. To je ono što stignem smazat usput ili ubacit u blender za kakav superfood / power smoothie.
Jučer sam otkrila toliko jagoda da me uhvatila panika. Od bacanja hrane. Iako imamo kompost i vrt pa me više ne proganja osjećaj da sam još jedan od turbo nesvjesnih stanovnika ove prekrasne Planete, no ipak - što je previše jest previše!

To je taj slatkiš zbog kojega se još više valja osvijestiti planetarno / ekološki / zero waste-no!

To je taj slatkiš zbog kojega se još više valja osvijestiti planetarno / ekološki / zero waste-no!

Odlučila sam potom da jagode neće završiti u kompostu, nego u smoothijima i ne baš 100 % veganskome sladoledu, jerbo uključuje - med (kojega uvijek možete zamijeniti agava sirupom).

Med koji stoji već neko vrijeme i mutnjikavo je kristaliziran! Bacite oko na domaće jagode kako su razigrano netipično jagodnoga oblika ;)

Med koji stoji već neko vrijeme i mutnjikavo je kristaliziran! Bacite oko na domaće jagode kako su razigrano netipično jagodnoga oblika ;)

Netko bi ovakav med bacio, ne znajući da je med jedna od rijetkih namirnica koja se ne kvari. Potrebno ga je samo zagrijati (stavite staklenku u vodu pa u lonac pa na laganu vatru) i on je opet onaj tekući, zlatnasti, mirisni i bistri med kakav je bio kad ste ga kupili.

Znači dupli zero waste! Ne baciti jagode + ne baciti med. Strpati sve, zajedno s bananama u blender pa u zamrzivač i eto sladoleda.

Inspirirana eventom kojega radim za IKEU na Tavanu 6.6. proučila sam njihove materijale o samoodrživosti i okretanju zero waste + reciklirajućim tendencijama.

Njihov veganski sladoled stiže uskoro u Dućan Švedske hrane i od organskih je jagoda iz (samo)održivog izvora. Ljetoooo & ljetna ponuda!!!! Btw jeste znali da je med namirnica koja se ne kvari? Meni prvi glas / slovo. Čovjek uči dok je i samo ako je - živ! :)

RECEPT

mjerica jagoda (500 g)

dvije, tri banane

žlica meda ili agavinog sirupa

žličica organske esencije / arome vanilije ili naribana mahuna iste

Sve zajedno u blender pa u kalupe za sladoled (IKEA - naravno) Ne posjedujem ih, pa smo jeli iz jedne velike posude koja nije bila za fotkanje, al je sladoled bio YUMMMMMMM!!!!!

RECIPE

fresh strawberries (500 g)

2,3 bananas

spoon of honey or agave syrup

teaspoon of organic vanilla essence / or grated vanilla bean

Chuck all the ingredients into blender, mix it, place the liquid into ice cream modules / IKEA - if You own them ;). We ate the ice cream from one big jar that was not photogenic, but ice cream was YUMMMM!!!!Ovi fakiri su (za) hedoniste! / This faquir cookies are (for) hedonists!

photo: Kristina Lenard, styling & recipe: Jelena Iva Nikolić ft. granny Djurdjica / Gagan Vishwakarma / Sanjin Kaštelan

fakir (turski fakir od arapskog faqīr):  1) indijski ili islamski asketa koji, usavršavajući određenu vještinu, predajući se određenom učenju ovladava svojim tijelom 2) onaj koji izvodi razne ludorije po sajmovima & cirkusima

fakir (turski fakir od arapskog faqīr):

1) indijski ili islamski asketa koji, usavršavajući određenu vještinu, predajući se određenom učenju ovladava svojim tijelom
2) onaj koji izvodi razne ludorije po sajmovima & cirkusima

Čudesni se sinkroniciteti slažu oko ovog punog Supermjeseca / Božića (u raku gdje se nalazi i moj mjesec - osjećaji, (o)sjećanja)! Osim što je kraj svih krajeva - svega iz prošle godine, a bogami i (svih prošlih) života; bar se ja tako osjećam!, neki su novi počeci sve vidljiviji, prisutniji, da ne kažem opipljiviji.

IMG-20181120-WA0001.jpg

… da da peče se peče; a bun / fakir (is) in da oven

I baš je zanimljivo da sam spomenula kako je bun in da oven, jer me jučer nazvala Marina aka nekadašnja Mlinareva kći, pekarica najboljih brioša u zemlji, ako ne i šire, koje je prodavala na Malom placu na Tavanu dok se nije prometnula u majku / fotografkinju / umjetnicu

I baš je zanimljivo da sam spomenula kako je bun in da oven, jer me jučer nazvala Marina aka nekadašnja Mlinareva kći, pekarica najboljih brioša u zemlji, ako ne i šire, koje je prodavala na Malom placu na Tavanu dok se nije prometnula u majku / fotografkinju / umjetnicu

Marini: iako si u međuvremenu postala Superwoman; tvoje brioše - sanjam(o)!

Marini: iako si u međuvremenu postala Superwoman; tvoje brioše - sanjam(o)!

Tako se i znamo … elem, Marina me nazvala da mi kaže kako je sanjala moju baku - i tako su lijepo ćaskale šetajući po Zagrebu. Baka joj je pokazivala gdje je sve živjela & koje je nekretnine posjedovala (po tome sam skužila da se radi o baki Djurdjici, uz Marinin opis staričinog izgleda koji je bio precizno točan!)
Sretna & prpošna, jer je bun / fakir in da oven, naglašavala je Marini koliko je važno da mi prenese poruku čim se probudi, jer se naime radi o very special bun-u / fakiru.

Eto kako mi / nam mistična iskustva dolaze i preko drugih ljudi koji su u tom trenu otvoreni za poruke tog i takvog tipa! Marina je naime tu večer, prije spavanja, bila jako sretna zbog mene i svega novoga u mome životu.

I tako sam se i ovoga Božića, htjela - ne htjela, prisjetila bake Djurdjice & njezinih božićnih kolačića, kojih je bilo sigurno desetak vrsta, ako ne i više, no mene su oduvijek oduševljavali & tjerali na prijevremeno otvaranje limenih kutija s kolačima ti čudesni - fakiri!

… pufasti, hruskavi izvana, s iznenađenjem - iznutra; punjeni datuljom koja skriva orah (znači - dvostruko iznenađenje!)

… pufasti, hruskavi izvana, s iznenađenjem - iznutra; punjeni datuljom koja skriva orah (znači - dvostruko iznenađenje!)

RECEPT: 4 bjelanjka 200 g šećera 250 g mljevenih oraha, badema ili lješnjaka žličica limuna žličica ruma ZA NADJEV: 30-35 datulja 30-35 polovica jezgre oraha Zagrijte pećnicu na 150°C. U posudi miješajte bjelanjke i šećer dok ne dobijete gustu homogenu bijelu smjesu. Dodajte mljevene bademe, orahe ili lješnjake. Dodajte žličicu limuna i žličicu ruma te sve zajedno miješajte još nekoliko minuta. Odložite smjesu sa strane. Očistite datulje od koštica i na njihovo mjesto ubacite polovicu oraha. Stisnite svaku datulju, umočite je u smjesu i smjestite u kalup za muffine. Ako nemate kalupe za muffine, datulje obložene smjesom, ravnomjerno i s većim razmacima, razmjestite po limu za pečenje kako se fakiri ne bi spojili. Sušite ih u pećnici najviše 1 sat

RECEPT:

4 bjelanjka

200 g šećera

250 g mljevenih oraha, badema ili lješnjaka

žličica limuna

žličica ruma

ZA NADJEV:

30-35 datulja

30-35 polovica jezgre oraha

Zagrijte pećnicu na 150°C. U posudi miješajte bjelanjke i šećer dok ne dobijete gustu homogenu bijelu smjesu. Dodajte mljevene bademe, orahe ili lješnjake. Dodajte žličicu limuna i žličicu ruma te sve zajedno miješajte još nekoliko minuta. Odložite smjesu sa strane. Očistite datulje od koštica i na njihovo mjesto ubacite polovicu oraha. Stisnite svaku datulju, umočite je u smjesu i smjestite u kalup za muffine. Ako nemate kalupe za muffine, datulje obložene smjesom, ravnomjerno i s većim razmacima, razmjestite po limu za pečenje kako se fakiri ne bi spojili. Sušite ih u pećnici najviše 1 sat

Fakiri, ne znam zašto se tako zovu, su sve samo ne asketski ili cirkuski. Savršen spoj germanskoga pusrla i egzotičnoga orijentalnoga čajnoga kolačića - dakle istoka i zapada što je najbolja moguća kombinacija. Uvijek. Ako do sada niste ispekli niti jedan keks ili kolač za Božićno / novogodišnje vrijeme - taman imate vremena za fakire koji su više kolača u jednome & toliko ukusni i posebni, ne zbog bake, nego kao takvi ;) - da im nitko, od bližnjih i daljnjih, neće moći odoljeti.
Pripremite se za više tura! I guštajte onako baš - hedonistički!
Užitak & obilje - svima; mwah :*!

Tavan's Holiday Pop Up Shop / Fashion, Crafts, Sweets, Bubbles / 15 th December 2018.

photo: Tanja Rum / Room Food&Mood, Mariam Khalil Fashion, styling: Mica Torbica, Citoyenne K, Little Wonder, Marina Marinski stylists; designers & Gagan Vishwakarma

space: tavan / sinkovićeva 8, drawing: Hrvoje Majer

Citoyenne K; kombinezon i baloner, Little Wonder srebrne naušnice

Citoyenne K; kombinezon i baloner, Little Wonder srebrne naušnice

Predbožić na Tavanu je, ove godine sav u hand made - arts & crafts - slow fashion - custom made - small production - quality over quantity - unique designers - unique pieces - probaj - guštaj - zabavljaj se - kupi - podrži autentičnost - uđi u Novu godinu u nečemu što nije iz Zare i H&M-a (dio globalnih brendova) - uključujući i onaj home!

Dakle, okupila sam ove divne dizajnerice e da bismo se 15.12. (subota) od 11:00 sati / Tavan / Sinkovićeva 8, zajedno upustile u prvi tavanski pop - up fashion showroom gdje vladaju - one, a ja sam domaćica koja mućka koktele uz neponovljive zalogaje pastry chefice Martine Večerić (Korica) i kuhani Buzdovan cider Tomislava Veseljaka.

Ovo je doista jedinstvena prilika da se doživi spoj vrhunskog dizajna, jestivih i pitkih kreacija u opuštenoj atmosferi jednog gradskog potkrovlja koje je puno više od toga uz zvuke & slike vintage Bollywodskih hitova!

Divne dizajnerice su; Mica Torbica kožne torbe Emilije Beljan, Citoyenne K kaputi, haljine, kombinezoni + linija za djecu Citoyenne Enfants Marijane Kramarić , Marinski Heartsmades keramika Marine Marinski, Little Wonder Jewellery nakit Selme Štrkljević Mravak & Ana Popović Shoes, cipele i čizmice Ane Popović iz Beograda.

Citoyenne K haljina (Emica - sjedi), kombinezon, kožna jakna (Marijana-stoji) / Mica torbica torba

Citoyenne K haljina (Emica - sjedi), kombinezon, kožna jakna (Marijana-stoji) / Mica torbica torba

Mica torbica torba, Citoyenne K haljina

Mica torbica torba, Citoyenne K haljina

Marina Heartsmade šalice za espresso

Marina Heartsmade šalice za espresso

srebrne naušnice Little Wonder, crtež Hrvoje Majer

srebrne naušnice Little Wonder, crtež Hrvoje Majer

čizmice Ana Popović Shoes

čizmice Ana Popović Shoes

Citoyenne K Enfants

Citoyenne K Enfants

B there or B square

B there or B square

Tavan Yoga Festival obnavljanja / Tavan Yoga Festival of Rejuvenation

photos: Sanjin Kaštelan / Melon & Lime / Andrew Misle

42520876_1945477088843715_30493249894350848_n.jpg

Koristim priliku da svog frenda, Andrewa Mislea, sattva joga učitelja, čileanskoga Kanađanina, koji se taman oženio, ugostim na Tavanu ovoga zadnjega rujanskoga vikenda.

Prije negoli zbriše s beloved Laurom na honeymoon po Lijepoj Našoj

Prije negoli zbriše s beloved Laurom na honeymoon po Lijepoj Našoj

Kako ne bi bio sam, u čisto jogerskoj vibri, dodala sam još ljudi & događanja!
Ipak je Tavan laboratorij ili bolje kombinatorij; svega lijepoga & finoga & zanimljivoga. U tome su mi se pridružile Jelena i Rebeka, curke iz Melon & Lime-a sa svojim entuzijazmom, recikliranim yoga prostirkama, dizajnerskim vještinama i ljubavlju prema svemu - drugačijemu!
Dakle, Tavan se okuražio ući u partnerstvo na ovome malome projektu / eventu

Partnerski smo dakle ubacile jos jednog frenda, doktora akunpunkture i kineske medicine, Australca Brendta Reynoldsa kojega sam upoznala prije par godina na Goi. Radeći u Samata Holistic centru. Njegovi su mi tretmani pomogli prebroditi štošta tako da ih toplo, iz prve ruke, preporučam.

20150116-DSCF7481.JPG

Ajurvedisti iz Kalye će vam prezentirati, na vlastitome licu, ako im dozvolite, indijski brend Soultree, organsku, ajurvedsku kozmetiku koju ćete na licu mjesta moći i kupiti.

Curke iz Beograda, Baruka Crafts, šalju svoje makrame divote i bambusove slamčice koje ćemo iskušati na smoothijima powered by Vitamix koji će nam omogućiti da umiješamo i neki orašasti maslac, ako bude volje i vremena ;).

42410253_1944482888943135_9044201927004389376_n.jpg

Mali plac na Tavanu zapravo se odnosi na mene i par vjernih, iznimnih malih proizvođača koji će sudjelovati u pripremi bruncha svojim iznimnim, sezonskim namirnicama uz prisustvo Korica artisan pekare odnosno kruhova im od kiseloga tijesta popularno zvanih sourdough!

DSCF4801.jpg

Budući nam je yoga ucitelj Kanađanin, satovi su na engleskom jeziku, akunpunktura također, jerbo je Brendt Australac - ostatak se sporazumijevamo na hrvatskom!

Nedjelju, nakon poslijepodnevnog sata joge završavamo uz Buzdovan cider i tavanske štrudle od jabuka & šljiva! Party je dakle od 18:00 sati na dalje.

Raspored / Schedule:

Join our weekend of self-care, relaxation and transformation. 
🌿🧘‍♀️🧘‍♂️🌿

In an intimate and beautiful setting of Tavan, we are hosting an inspiring yoga teacher, Ayurveda and acupuncture practitioners, and other carefully selected partners, to help you immerse in the practice of SATTVA Yoga, open your mind, feel more energetic, nourish Your body, come back to Your true self, and feel right at home.

🌿 The experience: 4 SATTVA Yoga classes during Saturday and Sunday + Soultree Ayurveda / Acupuncture / Organic Food Harvest / Crafts / Smart Eco-Friendly Mats / Music both days between classes!

🌿Schedule for both days: 
9:00 - 11:00 First Yoga Class
11:30 - 14:00 Brunch
11:30 - 16:00 Market
16:00 - 18:00 Second Yoga Class
• After the second class on Saturday, we will enjoy beautiful, calming tea. Sunday after class is reserved for snacks and gin tonic or cider. 
• Acupuncture with Brent can be booked any time during both days, even during yoga classes. 

🌿Prices:  
• 150 kn each class (+ Masala tea gratis)
• 250 kn for two classes in one day (+ Masala tea gratis)

🍉 IMPORTANT 🍉
Thanks to Melon and Lime, first 25 registered attendants will receive M&L goodie bag with their beautiful water bottle, yoga mat spray, and a discount coupon code! 

🌿 All levels are welcome! To make the practice as enjoyable as possible, we have decided to limit the classes to 20 yoga practitioners so make sure to reserve your spot soon. 

Please note, only classes are limited. You can always join us for the harvest, try some amazing food, find out more about Ayurveda skin treatments with organic Indian cosmetic brand SoulTree, get acupuncture, mingle, and meet inspiring new people. 


🌿 Reach out via DM to make a reservation for the classes, or for any questions. 

Happy to see you at Tavan! 🙏

WHAT IS SATTVA YOGA
Sattva Yoga is one of the most comprehensive approaches to yoga in the world today. With its roots in the timeless Vedantic and Tantric Traditions, Sattva Yoga was developed in the Himalayas after years of study and research. Sattva Yoga incorporates all essential practices and teachings of yoga in a radically holistic and powerful way. The practice incorporates contemporary evolution in science and mind-body research, and is designed to awaken each practitioner to their True nature. It increases strength, builds vitality and creates mental clarity. It is a practice of opening mind and heart to the brilliance of life. 

MEET YOUR TEACHER!
Andrew Misle is an international Sattva Yoga teacher, based in Edmonton, Alberta, Canada. He inspires students to find their own “inner revolution” as he combines the workings of body, breath and mind with a dynamic practice that leaves practitioners feeling blissful, present and grounded. Read more about Andrew and Sattva Yoga at Andrew Misle Yoga, www.andrewmisleyoga.com, or check out his YouTube channel to view his guided meditations.

***

MEET OUR PARTNERS
• Melon & Lime - Biggest thank you to the amazing Jelena and Rebeka, founders of Melon and Lime Yoga mats, for partnering with Tavan Yoga Festival. Check out their website melonandlime.com to find out more about their eco friendly, smart and beautiful yoga mats that we will have a chance to try out during the festival. 

• Brendt Reynolds - Acupuncture and Chinese medicine doctor from Australia will also be joining us at Tavan!

• Baruka - one of a kind Belgrade-based manufacture that creates beautiful products for the interior, fashion accessories, bamboo straws, and much more, using only 100% Eco friendly materials - and their imagination. 

• Kalya Ayurveda- You will get the chance to find out more, and try on the Soultree organic cosmetic products. Kayla Ayurveda is bringing to Tavan their fine selection of high-quality Ayurvedic products and products related to yoga and health in general. 

• Mali plac na Tavanu / Farmers Market - After we feed your soul, our farmers and our home chef will also feed your body. Enjoy the harvest - fresh fruits and veggies, along with home baked goodies, soothing teas and much more created by our home chef Jelena Iva Nikolić.
Pop up za mame na Tavanu / Pop up 4 Mothers at Tavan

photos: Ellard Vasen / Lena Telenta / Ivan Livic / Sanjin Kaštelan design: Tatjana Strinavić

vecera s mamom2.jpg
ft. chef's Tanja & Danko

ft. chef's Tanja & Danko

Tanja & Danko su par, inspirativni, znatiželjni ljudi, vješti chef-ovi, odnedavno roditelji maloga Rurua. Moje putovanje s njima započelo je prije nekoliko godina, više se ni ne sjećam kako, no nije ni važno, jer se na prvi pogled dogodila - ljubav. I ostala. Odlučila sam ih ugostiti na Tavanu i baš s njima otvoriti sezonu pop - apiranja zato što je to kako kuhaju jedinstveno za Zagreb, a i šire, zato što je super kreativno, novo, svježe, sezonsko, hruskavo, ''divlje a rustikalno'' - kako bi se izrazio Danko, taj hrvatski Ottolenghi.

27657370_10155307928043061_7786371031124493282_n.jpg

Večerom za mame bismo obilježili, ne samo magičnost majčinstva, nego i nove početke.
A svi koji u ovome sudjelujemo smo u - novim počecima. Tanja i Danko kao roditelji, chefovi koji se ponovo otvaraju prema zajedničkom, ali totalno autentičnom kuhanju olitiga kreiranju vlastitog prepoznatljivog stila, pomoćna im chefica Alicia Walter iz New Yorka, pridošla u Zagreb zbog ljubavi (zatvorila restoran tamo, otvorila srce - ovdje) i - ja. Zajedno s dragim. Koji je došao ili bolje otišao iz Bombaya. S kojim sam pokrenula novi / stari biznis, u nekom skroz ludom, novom kreativnom zamahu vratila Mali plac na Tavan, počela povezivati ovakva chefovanja s malim proizvođačima, tavanskim prostorom samim, nekim svježim, modularnim pristupom i novim novim - samo novim. Svim.

Tanja soli patliđan za beach wedding party na Rabu prije dvije godine

Tanja soli patliđan za beach wedding party na Rabu prije dvije godine

O NJIMA:

Tanja i Danko službeno su počeli kuhati 2011. godine kad su otvorili svoj manje catering, a više kulinarski biznis. Nakon toga su vodili poznatu konobu na Hvaru, pa je Danko radio kao su - šef u Jeny fine dinning restoranu na Biokovu, pa je radio u pekari Korica, prvoj artisan bakery u Zagrebu, kao pekar - umjetnik, pa je sada otac i - chef slobodnjak.
Tanja je u međuvremenu odradila par gigova s Dankom, samnom i Mirenom Škarić aka Đurđom Prettyface, jedan beach wedding party na Rabu, gdje je i saznala da će biti mama, odtrudnila, rodila, dosta fotkala & sada je spremna - za novo.
S Dankom.
Ne bi ih uspoređivala nit s Ottolenghijem nit s Nigellom Lawson nit s bilo kim sa Chef's Tablea, što im je omiljena zanimacija (između kuhanja); oni su Tanja & Danko. I profići su i genuine su i skroz drugačiji od svega što ste do sada probali & gdje ste do sada bili.
Kombinacija s Tavanom daje im prostora da se u potpunosti razmašu u vlastitoj kreativnosti, povežu s ljudima koji su im slični i konačno ovome gradu & njegovim majkama ponude nešto što još nisu - okusile / doživjele.

Tanja s mamom

Tanja s mamom

Na maminskoj ćete večeri imati prilike kušati neke od proizvoda malih proizvođača s tavanskoga placa, upakirane u Tanjin & Dankov kuhopis, pijuckati vina vinara s kojima se družimo i tijesno surađujemo, tako da će se sve lijepo povezati u veliku, slasnu, višeslijednu - večeru. S koje nećete otići praznih ruku. Ni vi ni vaša - mama.
Večera za mame je za - sve & svakojake mame. Može mama mamu izvest' na večeru, mogu se dvije mame dogovorit' za night out pa se počastit' večerom, možete svoju mamu i njezinu prijateljicu iznenaditi ovom večerom, mogu novopečena mama i njezina mama doći na večeru; mogućnosti i kombinacije su nepregledne!


PRAKTIKALIJE / PRACTICALITIES:

Broj mjesta je ograničen. / Number of seats is limited.
Cijena: 600 kn po paru (300 kn po mami) / Price: 600 kn per couple (300 kn per momma)
Prijave su do 16. svibnja na: tavanjejavan@gmail.com / Applications until 16th of May / email: tavanjejavan@gmail.com
Plaćanje avansno na račun Tavana do 16. svibnja / Advanced payment until 16th of May on Tavan Account:

IBAN: HR3323400091160507150 / TAVAN, OBRT ZA POSLOVNE USLUGE I TRGOVINU, VL. JELENA-IVA NIKOLIĆ, ZAGREB, SINKOVIĆEVA 8, 10 000 ZAGREB

 

 

O rabarbaro, sretna li sam što te imam / Oh rhubarb, so lucky to have u!

styling & recipe: Jelena Iva Nikolić / photo: Sanjin Kaštelan

DSCF5976.jpg

Sezona je rabarbare! I jagoda. Koje nisu na ovim fotkama i u ovome receptu, ali rabarbara, o rabarbara - jest.

I tako neka bude kroz proljeće i rano ljeto pa ćete dočekat i Rokove borovnice i domaće trešnje. Do tada zamijenite bobičastost jagodama i ovom čudesnom namirnicom!

DSCF5987.jpg

Prvo umijesite prhko tijesto u koje umjesto šećera umiješajte muscovado ili još bolje tamni indijski sirovi šećer kojega ćete uskoro moći kupiti na Malome placu na Tavanu (pošiljka putuje prema Zagrebu direktno od maloga proizvođača s juga Indije). I ništa bez pekmeza od marelice! Nema pite bez pekmeza od marelice! Nema.

DSCF5993.jpg

Nakon što je tijesto petnajstak minuta boravilo u pećnici na 180 C, ravnomjerno ga ukrasite nasjeckanom rabarbarom i jagodama.

DSCF6032.jpg

Ovu rustikalnu, hruskavu, sočnu & voćnu rapsodiju posipajte brezinim šečerom (može zamijeniti šećer u prahu) te natopite Medenkovim sladoledom od rabarbare i zobenoga drobljenca!
Svježe, slatkokiselo, osvježavajuće i kremasto istovremeno. Prekrasan desert i kao što vidite sezonski prilagodljiv ;).

DSCF6044.jpg

za prhko tijesto:

250 g brašna (običnog pšenićnog ili neki bezglutenski miks; heljda & proso naprimjer)

125 g maslaca

žlica indijskoga ili muscovado šećera

prstohvat soli

žlica vode ili čep kakvog likera (maraskina, teranina, marsale)

voće:

rabarbara / jagode

ili

rabarbara / borovnice i trešnje

domaći pekmez od marelica

sladoled; Medenko rabarbara & zobeni drobljenac

Zagrijati pećnicu na 180 C. Umijesiti pa razvaljati tijesto, obložiti kalup za pite i strpati u pećnicu na petnajstak minuta. Izvaditi, premazati pekmezom od marelica i ukrasiti nasjeckanim voćem. Vratiti u pećnicu na dvadesetak minuta, pola sata.

Izvaditi i još toplo, soćno i hruskavo poslužiti s kuglicom Medenko sladoleda.

Sve pojedite! Do zadnje mrve i kapi - sladoleda.


4 shortcrust pastry:

250 g flour (wheat one or some non gluten mix; like buckwheat & millet)

125 g butter

spoon of indian or muscovado sugar

pinch of salt

spoon of water or some nice liquor (maraskino, teranino, marsala)

fruit:

rhubarb / strawberries

or

rhubarb / blueberries & cherries

home made apricot jam

ice cream; Medenko; rhubarb with oat crumble

Preheat the oven on 180 C. Mix the ingredients for pastry and after u work it well spread it evenly in the pie dish. Place it in the oven 15 mins then take it out, spread apricot jam all over & sprinkle with precisely cutted rhubarb & strawberries. Back to oven! Fifteen to twenty minutes. Take it out crusty, juicy & warm and serve with this heavenly & creamy ice cream. Eat all. To the last crumb & drop of ice cream. 

 

 

 

 

Casa da Graca je TO mjesto / Casa da Graca is IT place

Credits: Bon Iver: Holocene / music, Gagan Vishwakarma / video, Sage Films, Tavan / production
Casa da Graca, Goa / place Simran Kaur & Jelena Iva Nikolic / sharing wisdom & beauty
#honor8 #forthebrave

Credits: Bon Iver: Holocene / music, Gagan Vishwakarma / video, Sage Films, Tavan / production
Casa da Graca, Goa / place Simran Kaur & Jelena Iva Nikolic / sharing wisdom & beauty
#honor8 #forthebrave

File_000.jpeg

This unusual place I discovered because of the love, soul connection and friendship I share with the owner, Simran Kaur (plus careful exploration of the chic Northern Goa sites too).
As the two of us clicked on the first blink, so this refurbished Portuguese villa acted upon me when I first walked barefoot to silk (such a feeling!) tiles of her lobby. Quite recently, I had the opportunity to talk about what is new luxury in front of managers and employees of the world-renowned and universally used credit card brand. Sounds bizarre, but it is like that when Nives Borko, owner of Minutadvije, fix me a gig, and then i go and do it. The new luxury is when we have time, and are able to enjoy ourselves, when we feel and know how magical life is and naturally live in here and now. Many hoteliers have already applied everything that helps their customers to get back to the present moment through the senses that we, as human beings, are gifted with. Ambience, experience, feelings, smells, tastes, beauty, diversity, naturalness, simplicity and authenticity. There is no need for expensive, minimalist plates with a couple of drops of food, as well as being isolated in the resorts somewhere outside of the vivacious activities of the country you are visiting. The goal is to mingle with the vibrancy, the customs, to be inclusive not exclusive.

IMG_20170417_183817.jpg

Simran designed her Casa and gave her the natural course of time to develop into what is today, without aggressive marketing, but with intuition and female flow that is more based on the creation than business plans.
Everything is arranged in a way to experience Goa and taste colonial Portugal in a boutique hotel / private house / villa with a pool surrounded by a tropical garden and neighbors who chant in the evenings, burn fragrant incense sticks or play hits of old Bollywood. Mathieu is the host who (reminds of the Concierge from Wes Anderson's Hotel Budapest) will welcome you to Casa with staff line at the entrance, offer home made cold lemongrass tea from the garden, charm you with his French accented English and Hindi and elegant warmth. When there is no Mathieu there is Ana, equally charming hostese.

IMG_20170417_194812.jpg

Casa da Graca is restored Portuguese villa where big Portuguese family once lived happily. Simran discovered it as a teenager partying in Goa. Going by, in tropic vegetation wrapped property, I felt called to look into what was hiding there. I came in and noticed a couple of piglets that ran out as soon as they saw me. In front of me was a beautiful, rather ruined original portugese villa. I fell in love at first sight and found out that about two hundred years ago it was Villa Morgado. Casimiro Honorato de Siqueira Nazare built it for his adorable wife Maria Gracia and their five children. Ten years later, after my father passed away, I inherited her - Villa Morgado. My father bought it for me shortly after returning from Goa. I will later rename it to Casa da Graca / House of Grace.

IMAG1414.jpg


Simran is a dreamer as well as architect Alex who has restored this beauty. This dreamy moment is felt / seen in every detail. Everything is lightly mystical and fluffy so relaxation and enjoyment happens spontaneously. All the participants in the creation of this special house are individuals, creators and free souls who love life and are passionately devoted to it. Everyone has left their mark in creating the whole story plus they are open to collaborate with some new creative energies. So we (Tavan) got the chance to design a few projects / workshops for them (about that soon!), make a video with honor8 cell phone, enjoy this beautiful place creating, socializing - leisurely and naturally.

File_001.jpeg
File_002.jpeg

Official season begins mid-November and lasts until the end of April. Though, personally; the most romantic period to stay, especially if you are a writer, is in the monsoon time; from May to the end of October. Look on the river, intense green, tropical surrounding, fragrances and sound of the monsoon rain, background music in all the rooms you pass through, vintage colonial furniture with modern twist, super friendly, helpful and cheerful staff, seasonal, fresh, home-made remedies, food, will make You feel someone takes care of you and leaves you room and time to take care of yourself / your artistic expression and living at the most brilliant possible time. Now.

Malo lososa, malo, svježeg bakalara / Little bit of Salmon, little bit of, fresh, codfish

credits; styling & recipe: Jelena Iva Nikolic / photo: Sanjin Kastelan / blueberries; Rokove borovnice

DSCF5940.jpg

 

NAPOMENA: navedena se riba može zamijeniti kakvom lokalnom svježom inačicom; divlje prirode (orada, barbun, cipal (da, da - ali morate znati kako i od koga, tuna, palamida ... u name it!)

NOTE: u can switch these two for some wild, fresh, amazing local fish filets.

Svega tu ima; borovnica, limunove korice, komorača, poriluka, tikvica i sve se može po sezonski zamijenit, nadopunit, nadomjestit. Fora je samo u tome da bude podjednako boja, mirisa, okusa i svježine.
Everything is included; blueberries, lemon zest, fennel, leak, zucchini, and everything can be replaced, improved, changed with seasonal goodies. The trick is in balanced combination of colors, tastes, freshness in it.

DSCF5967.jpg

Stari štos zamatanja u papir za pečenje uvijek pali. Mali jestivi pokloni su uvijek u modi. Svatko se veseli odmotati deliciju koju ce potom smazat. Bitno ih je puniti uvijek novim sadržajima ;).

Old way of wrapping in baking paper always works. Those little edible presents are always in. Everyone is happy while opening a treasure that will be eaten straight away. Only importance is always adding new ingredients / surprises!

I škropiti najboljim maslinovim uljem; istarska Perdisacca za ... final touch / And sprinke with the best of olive oils, istrian Perdisacca for that ... final touch

I škropiti najboljim maslinovim uljem; istarska Perdisacca za ... final touch / And sprinke with the best of olive oils, istrian Perdisacca for that ... final touch

Obojeni predbožićni paketić ... mljac! Colored pre christmas packadge ... yumm!

Obojeni predbožićni paketić ... mljac! Colored pre christmas packadge ... yumm!

filet lososa / filet bakalara

nasjeckano sezonsko povrće (izbjegavati krumpire i žilavo korjenasto povrće kojemu treba 100 godina da se skuha / ispeće)

malo voća je uvijek dobrodošlo! ako imate smrznutoga šumskoga; divno! ako nemate dodajte citrusa + iscijedite i malo sokova od istog

maslinovo ulje

sol / papar

maslac

filet of salmon / filet of codfish

finelly cutted veggies (avoid potatoes or any vegetable that is not willing to be quickly boiled or baked)

little bit of fruity taste is always good, if u don't have a stash of frozen berries use seasonal citrus fruits + u can squeez 'em too! ;)

olive oil

salt / pepper

butter

DSCF5956.jpg

Sve lijepo posložiti na papir za pečenje, začiniti, zamotati i u pećnicu na 180 ili 200 C pa tako 20tak minuta ... i gotovo!

Place nicely on a baking paper, sprinkle with spices, wrap it up & straight to the oven on 180 or 200 C 20ish minutes ... aaand it's done!

DSCF6064.jpg

Neka je kreativno, svježe, sezonsko, ukusno i obojano ... svima! Let it be creative, fresh, seasonal, tasty and colorful ... for all of us!

Radionica Intuitivnog Kuhanja (u Indiji) / Intuitive Cooking Workshop (in India)

snimljeno & skuhano na imanju prijatelja Maye Tariqa i Imaana
filmed & cooked at the property of our friends Maya Tariq and Imaan
Assagao / North Goa / India

Ista se može održavati bilo gdje u svijetu / Hrvatskoj. Radi se o povratku onom Izvornom što smo imali kao djeca. Kuhanju, igranju, kreiranju, druženju, spontanosti, impulsima koji nas oživljavaju i vraćaju u stanje nevinosti i sva osjetila! I nema recepata, zadanosti, pogrešaka / krivih spojeva, namirnica!  Video pokazuje kako izgleda ono što smo, olako, bili u stanju - zaboraviti!
Snimio ga je jedan naočiti filmaš Gagan Gopal Vishwakarma, montirala divna Sara Gregorićka, a sve ostalo je podržao Huawei svojim super mobitelom Honor 8 čija sam takozvana Influencerica ;)

photo: Sanjin Kaštelan intuitive styling(s)&recipe(s): Jelena Iva Nikolic

#forthebrave #hvalaIvaniValterZuban #carica #honor8 #honorvideo

#forthebrave #hvalaIvaniValterZuban #carica #honor8 #honorvideo

The same workshop can be organized anywhere in the world / Croatia. It's just about going back to a Creative Source & all of our Senses! Something we were strongly connected with as kids. Cooking, playing, creating, sharing. That spontaneous, impulsive flow makes us feel alive and vibrant again & brings us back to the state of - innocence. With this way of cooking u will forget about following recipes & making mistakes / there's nothing wrong with mix & match of ingredients, colors, textures & tastes. Video is showing something so essential!, that we've let go too easily.
It was made by amazing filmmaker Gagan Gopal Vishwakarma, edited by wonderful Sara Gregoric, and all the rest & best was supported by Huawei with its super mobile phone Honor 8 made especially for enterpreneurs, designers, artists & creative people / u can tell that i am their influencer ;)

#thankuivanavalterzuban #urmyangel #loveutobits #forthebrave #honor8

#thankuivanavalterzuban #urmyangel #loveutobits #forthebrave #honor8

Tajna predbožićna večera na Tavanu / Secret Pre-Christmas Dinner at Tavan

photo: Tomislav Šilovinac / cooked, decorated & served by: Filipa, Jelena, Toni, mama Sanja & sestra Tea

Jelen je simbol obilja koje smo uspjele dočarati na tajnoj, tavanskoj večeri. Obje volimo raskoš, improvizaciju, puno svjetla, zlaćano & blještavo, hranu koja je ukusno / rustikalno bogata, ali s nekim osvježavajućim twistom. Drago mi je da sam ugostila Filipu i njezinu ''prljavu familiju'' (koja je sve samo ne prljava, jer to ne prolazi u svijetu Sanje Sorko - majke Filipe Sorko!).

Majka & Kći/ Dream Team

Majka & Kći/ Dream Team

Slatkice :)

Slatkice :)

Mama pere suđe brzinom uragana (pritom ništa ne destruira!), organizirano i predano sjecka povrće / voće, ma štogod joj padne pod vrijednu i nježnu ruku, vozi od Osijeka do Zagreba pretrpan auto, iskrcava, ukrcava, pjeva, boji se, podržava, suzdržava, brine, smije pa umalo plače, pa se opusti tek kad sve prođe & bude jako ponosna. Divni ljudi, divna večera, osjećaj da Tavan, kao platforma za nove, istinske, prirodno lijepe & važne stvari, ljude & projekte, stvarno dobro radi svoj posao! Podržava kreativce, nove / stare ideje, otvara prostor za izražavanje, povezivanje, suradnju na svim razinama, kokreiranje, sukreiranje, inovaciju, veselje, pozivitnu napetost, rast; individualni & zajednički. Sretna sam što je moje igralište iz djetinjstva postalo otvoreni prostor za sve ljude koji poput mene osim što vjeruju - i slijede svoje snove.

Neka nam svima nova 2017. godina donese još ljepote, radosti i novih, uzbudljivih početaka!!!

Neka nam svima nova 2017. godina donese još ljepote, radosti i novih, uzbudljivih početaka!!!

 Uživanje & uživanje & uživanje!

 Uživanje & uživanje & uživanje!

Uz Filipu, Tavan & tajnu im večeru stali su neki od tavanskih, prijateljskih brandova kao i posve novi, slavonski, koji su nas oduševili & dali nam uvid u divote koje proizvode Baranjci / Slavonci. Na kraju su preuzeli cijeli event & zablistali usred Zagreba.

Iskrena vina Matković odnosno njihov Cabernet Franc koji je tako dobro klizio uz porketu

Iskrena vina Matković odnosno njihov Cabernet Franc koji je tako dobro klizio uz porketu

''Stolno'' vino ;) / Hvala :)

''Stolno'' vino ;) / Hvala :)

Kliconoša nam je doni(ra)o mikrozelenje kojim smo začinile ajngemahtes od fazana, salate i koktel sendviče. Hvala :)

Harissa je poklonila začine za kuhano vino i masala čaj te sudjelovala, na začinski način, u svim jelima posluženim na ovoj tajnoj večeri. Hvala :)

Korica nas je opskrbila vrhunskim bagetima te kruhom s orasima i grožđicama - mmmljaaaacccc!!!! hrrrrruuuskk!!!!

Rustikalna kombinacija galore! Koricin kruh s orasima & grožđicama + džem od slanine i meda. Hvala :)

Vrhunska kvaliteta koju prati dizajn (bravo Dobro + Bruketa & Žinić) suhomesnatih proizvoda Dobro iz Baranje (pršut, kobasice, naresci od crne svinje hranjene isključivo žirom). Dofurali su nam i potrbušinu koju smo smotale u porketu. Prolistajte fotke & neka vam se zacakle okice & stvore slinice u kutevima usana (pazite na tastaturu). Hvala :)

Filakovci su nas opskrbili pravim, živim, organskim namirnicama u nezavidnim količinama. Hvala :)

Sokovi Jami su toliko kvalitetan proizvod da nismo znale što bismo prije; skuhale ga ili popile! Sok od jabuke iskoristile smo za jabukovaču s rumom, a ovaj od crnog izabela grožđa malo guštale pijući malo zalijevajući porketu. Hvala :)

Za večeru me odjenula Marijana Kramarić aka Citoyenne K dok se Filipa odjenula sama. Hvala :).

Ima još toliko fotografija da ne znam koliko bih postova morala objaviti kako bi ih sve iskoristila / pokazala / opisala. Tomislav Šilovinac - Ti si jedan jaako darovit fotograf & hvala Ti na tome :). Dodatno HVALA kao i sve moguće ZAHVALE idu svakom pojedinom sudioniku ove večere kao i ostalim sponzorima poput; Vinarije Svijetli Dvori iz Baranje (Graševina kasna berba istočila se u trenu!) / Cogito Coffee & njihova Christmas Edition kava (kuhali smo je u ponoć!) kupnjom koje se podržava dotok čiste / pitke vode u jedno selo u Africi / Torte i to na golemoj patchwork torti svih im winner torti ispečenoj samo za ovu, tajnu, večeru.

Svi od reda ste divni & tako je lijepo raditi s ljudima koji nisu fokusirani samo na novčanu korist nego im je doista važna kvaliteta & stvaranje novih vrijednosti. You - We Rock! ;)

Ne znamo gdje će biti sljedeća tajna večera i tako i treba biti ;) #tavanstateofmind #byfilipa #peoplemagic #lovelovelove

Ne znamo gdje će biti sljedeća tajna večera i tako i treba biti ;) #tavanstateofmind #byfilipa #peoplemagic #lovelovelove

Tko je ta djevojka? / Who's that Girl?

susret mode & putovanja / where fashion meets travel 

photo credits & content: Silvia Gattin 

Happy Holi Hippie Clutch torbica ručne izrade, pokrajina Gujarat / Indija 

Happy Holi Hippie Clutch torbica ručne izrade, pokrajina Gujarat / Indija 

Silvia Gattin je austro - hrvatska modna dizajnerica & netipična jarčica koja voli avanture, slobodu, putovanja, modu i tradicionalne patterne u modernim izdanjima. Dakle - spajati naoko nespojivo. Njezine stvari pričaju priče o ljudima koji su ih izradili; samozatajnim zanatlijama koje obilazi i upošljava po dalekim zemljama poput Indije, Maroka i Tajlanda, kako bi njihov rad promovirala izvan granica u kojima  nastaje. Na taj način ih potiče da ne zapostave svoja drevna znanja i vještine, a onima koji onda nose odjeću / obuću ili kupuju stvari za kuću (pa čak i pse!) daje priliku da posjeduju jedinstveni komad s pričom koja je zapravo priča - o ljubavi prema ljudima, ručnoj izradi, dizajnu, kreativnosti, suradnji, ljepoti različitosti, očuvanju starih zanata te njihovoj umjetničkoj, ali i nosivo - uporabnoj vrijednosti.   

Himalajski prsluci (koža / krzno), izrađeni u Srinagaru; Jammu & Kashmir / Indija 

Himalajski prsluci (koža / krzno), izrađeni u Srinagaru; Jammu & Kashmir / Indija 

Abdillah Kilim Boots čizme od komada marokanskih tepiha / ćilima & prave kože izrađeni u Maroku

Abdillah Kilim Boots čizme od komada marokanskih tepiha / ćilima & prave kože izrađeni u Maroku

Gypset  šal, ručne izrade, Chang Mai / Tajland 

Gypset šal, ručne izrade, Chang Mai / Tajland 

Ogrlice za pse izrađene u Marakešu / Maroko 

Ogrlice za pse izrađene u Marakešu / Maroko 

Avanturistica / Indijanka Silvie ;) 

Avanturistica / Indijanka Silvie ;) 

Silviu poznajem neko vrijeme. Imamo zajedničke prijatelje, dijelimo ljubav prema Indiji, putovanjima, modi, hrani, psima & volimo se nalaziti na - Goi. Prva je fotka snimljena u ožujku ove godine, nakon divne večere u restoranu Sublime, jednom od omiljenih nam mjesta za hedonizam, druženje & kreativni brejnstorming! Sljedeća pak fotka prikazuje mene kako promoviram Silvijine čizme u jednoj od hrvatskih, televizijskih lifestyle emisija. I na kraju - tavanski logo, Jelen šmeker koji zna što je dobro i zato organizira ovakve evente / gostovanja ft. apetit city & le band touch!

Samo jedan dan, u našemu gradu, iz bliskoga & prijateljskoga Beća, gostuje; Silvia Gattin!!! ;) 

Iskoristite jedinstvenu priliku & upoznajte Silviu! Doživite & isprobajte njezine stvari uživo uz čašu pjenušavog vina i zalogaje koje priprema Apetit City restoran, ove subote, 3.12. / od 11 do 15 sati / u LeBand Concept Storeu / Obrtnički prolaz 1 / u Zagrebu. Nemojte propustiti ovu autentičnost, raznolikost & ljepotu koja toliko odskaće od svega što se nudi na modnoj sceni kod nas i u inozemstvu, a sve po Christmas Sale cijenama! 

Prosurfajte kroz Silvijinu stranicu, dopustite da vam neke stvari zapnu za oko & svakako se vidimo na subotnjem pop - up sale - u

Jedan skroz umjetnički smoothie / One Totally Arty Smoothie

photo: Sanjin Kaštelan / styling & recipe: Jelena Iva Nikolic / drawings: Zoran Jambrešić

Upij me Sunce / Soak me Sun

Upij me Sunce / Soak me Sun

Crveno - crno - crtež  / Red - Black - Drawing

Crveno - crno - crtež  / Red - Black - Drawing

Teksture, boje i linije / Textures, Colours and Lines

Teksture, boje i linije / Textures, Colours and Lines

Zoran Jambrešić je multitalentiran, hiperproduktivan slikar / umjetnik (glazbenik, filmaš, fotograf, pjesnik, crtač, plesač, gitarist), zemljoposjednik i zemljoradnik. Ovaj suvremeni Antuntun živi na imanju, uzgaja organsko voće i povrće (sve su namirnice u smoothie došle od tamo). Ujutro sadi, uvečer radi; slika / stvara.
Dokopali smo se njegove knjižice u koju skicira, bilježi ideje, scenarije, pjesme, misli i osjećaje. Odlučili smo je spojiti s namirnicama koje nam je donio i dobili umjetnički smoothie čarobne boje i okusa.

Jesen sam / I am Autumn

Jesen sam / I am Autumn

za umjetnički smoothie potrebno je / 4 arty smoothie u will need:

par komada svježe cikle / fresh beetroot
sok od izabela grožđa bez šećera (Jami) / organic isabella ''fox'' grapes juice without sugar
1 jabuka / 1 apple
lišće komorača / fennel leaves
možete dodati i malo cimeta - ako želite / cinnamon - if u wish

Nasjeckajte, smućkajte i naiskap popijte ovaj intenzivni eliksir! / Chop it, mix it and drink it all at once!

Boje i okusi, kao i Zoranovi crteži zovu na ekspresiju i oslobađanje. Smoothie je toliko aromatičan,  bogat i zasitan da, nakon što ga popijete, nećete neko vrijeme imati potrebu za hranom. Moćno!

Mi smo cvrkut, mi smo kreket, mi smo dah / We R birds chatter, we R frog croak, we R breath

Mi smo cvrkut, mi smo kreket, mi smo dah / We R birds chatter, we R frog croak, we R breath

Čaša nam nikad nije prazna ... i Zemlja nije hladno, mrtvo mjesto / Our glass is never empty ... and Earth is not Cold Dead Place

Čaša nam nikad nije prazna ... i Zemlja nije hladno, mrtvo mjesto / Our glass is never empty ... and Earth is not Cold Dead Place

Kreativci s kojima radim: Sanjin Kaštelan / Creative People I Create With: Sanjin Kaštelan

photo: Maja Danica Pečanić

Izniman Fotograf. Najbolji suradnik. Dugogodišnji Prijatelj. Energetska kompatibilnost + istančani ukus za Ljepotu rezultira rasprskavajućom kreativnošću / Exquisite Photographer. Best Associate. Longterm Friend. Energetic Compatibility + Profound Taste for Beauty results with Explosive Creativity

Izniman Fotograf. Najbolji suradnik. Dugogodišnji Prijatelj. Energetska kompatibilnost + istančani ukus za Ljepotu rezultira rasprskavajućom kreativnošću / Exquisite Photographer. Best Associate. Longterm Friend. Energetic Compatibility + Profound Taste for Beauty results with Explosive Creativity

From Croatia to Asia, from independent to branded projects We formed Dream Team. Photographer & Stylist.
His atmospheric, unobtrusive, omnipresent eye knows how to capture every single creation of mine.
Collaboration with him brings total surrender to Genuine creativity and Focus on my craft (at the same time) :) 

We’ve conceptualized & worked on several projects regarding; food & product styling for brands, little producers,  restaurants, resorts, yoga retreats, events (weddings, creative buffet dinners), art workshops, fashion brands and my individual projects such as little farmers, food & natural products, market Mali plac na Tavanu and blog - Tavan.

Professional freelancers, free & open for national and international projects.
Easy to engage and handle cause we’re compatible, creative, fast but thorough and bloody Unique.
Rentable in pair (that’s how u get the best of each).
Everyone we work 4 become famous or achieve tremendous growth in business that reaches out of this world dimension.

Photo: Sanjin Kaštelan, Styling & Cooking: Jelena Iva Nikolić / interested in tastes / food / people / feelings / moments / atmospheres / details / textures / stories / realness / juiciness / abundance / sensuality / authenticity / simplicity / complexity / natural spontaneity / lightness / innocence / purity / clarity / vision / passion / depth / openness / freedom / playfulness / aliveness / magic and potency. 

Photo: Sanjin Kaštelan, Styling & Cooking: Jelena Iva Nikolić / interested in tastes / food / people / feelings / moments / atmospheres / details / textures / stories / realness / juiciness / abundance / sensuality / authenticity / simplicity / complexity / natural spontaneity / lightness / innocence / purity / clarity / vision / passion / depth / openness / freedom / playfulness / aliveness / magic and potency. 

Photo: Sanjin Kaštelan, Breafkast & Brunch Chef: Jelena Iva Nikolić / 4 Samata Holistic Center & Meghan Currie Yoga Retreat / Goa, India

Photo: Sanjin Kaštelan, Breafkast & Brunch Chef: Jelena Iva Nikolić / 4 Samata Holistic Center & Meghan Currie Yoga Retreat / Goa, India

Od Hrvatske do Azije, samostalnih projekata do brendiranih; formirali smo se u Dream Team. Fotograf & Stilist-ica.
Njegovo atmosfersko, nenametljivo, a sveprisutno oko točno zna kako posnimiti svaku moju kreaciju.
Suradnja s njim znači prepuštanje urođenoj kreativnosti i fokus na vještinu - istovremeno.
Do sada smo osmislili i odradili projekte vezane uz stajling hrane & produkata za brendove, male proizvođače, restorane, resorte, yoga retreatove, evente (svadbe, tematske večere), modne brendove i moje individualne projekate poput Malog placa na Tavanu i bloga - Tavan.

Profesionalci, freelanceri, slobodni & otvoreni za tuzemne i inozemne projekte.
Lako nas je angažirati i još lakše održavati, jer smo kompatibilni, kreativni, brzi, a temeljiti & nadasve - jedinstveni.
Rentabilni u paru, jer tako dobivate najbolje od jednog i drugog.
Svi za koje smo radili postali su slavni ili im je biznis procvao i dobio jednu sasvim novu dimenziju.

Photo: Sanjin Kaštelan, Styling & Recipe: Jelena Iva Nikolić / zanimaju nas okusi / hrana / ljudi / osjećaji / trenuci / atmosfere / detalji / teksture / priče / stvarnost / sočnost / obilje / senzualnost / autentičnost / jednostavnost / kompleksnost / prirodnost / spontanost / lakoća / nevinost / čistoća / jasnoća / vizija / strast / dubina / otvorenost / sloboda / zaigranost / magija i potentnost

Photo: Sanjin Kaštelan, Styling & Recipe: Jelena Iva Nikolić / zanimaju nas okusi / hrana / ljudi / osjećaji / trenuci / atmosfere / detalji / teksture / priče / stvarnost / sočnost / obilje / senzualnost / autentičnost / jednostavnost / kompleksnost / prirodnost / spontanost / lakoća / nevinost / čistoća / jasnoća / vizija / strast / dubina / otvorenost / sloboda / zaigranost / magija i potentnost

WoRk SnEaK PeAk (random): 

photo: Sanjin Kaštelan / styling: Jelena Iva Nikolic

Amouage

Amouage

Profumi Del Forte & Armani Prive

Profumi Del Forte & Armani Prive

Sljeme Autokoffer Gloves

Sljeme Autokoffer Gloves

Artist Zoran Jambrešić

Artist Zoran Jambrešić

Patrick Creelman Yoga Teacher

Patrick Creelman Yoga Teacher

Patrick Creelman

Patrick Creelman

Lamuella Fashion

Lamuella Fashion

Lamuella Fashion

Lamuella Fashion

Fara Boutique Cushions

Fara Boutique Cushions

Fara Boutique Scarves

Fara Boutique Scarves

Samata Holistic Center / Venues 1

Samata Holistic Center / Venues 1

Samata Holistic Center / Venues 2

Samata Holistic Center / Venues 2

Masala Chai

Masala Chai

Matsya Freestyle Kitchen Restaurant / Appetizer

Matsya Freestyle Kitchen Restaurant / Appetizer

Matsya Freestyle Kitchen Restaurant / Desert

Matsya Freestyle Kitchen Restaurant / Desert

Beetroot & Isabella (Black Cape) Grapes Smoothie

Beetroot & Isabella (Black Cape) Grapes Smoothie

Blueberry Farm Rokove Borovnice (Roko's Blueberries)

Blueberry Farm Rokove Borovnice (Roko's Blueberries)

Food Styling with Recipe

Food Styling with Recipe

Farmers Market & Organic Hand Made Products Mali Plac na Tavanu

Timberland Black Forest Campaign / Home

Timberland Black Forest Campaign / Home

Dream Team

Dream Team

Contact Us 4 questions / bookings / collaborations / project proposals:

tavanjejavan@gmail

& we'll get back to U asap

Sincerely;

S&JIN

Cook & Hook Collective otočko vjenčanje / Cook & Hook Collective Island Wedding

photos: Sanjin Kaštelan / styling: Jelena Iva Nikolić / food: Tanja Rum & Mirena Škarić
all together: Cook & Hook Collective

Vjeruj u ljubav na roletama skupljenima uz cestu / Believe in Love on window shades picked by the side of the road

Vjeruj u ljubav na roletama skupljenima uz cestu / Believe in Love on window shades picked by the side of the road

Leopard print je zakon - uvijek & svugdje. Klasik! ;) / Leopard Print Rules - always & everywhere. Such a Classic! ;)

Leopard print je zakon - uvijek & svugdje. Klasik! ;) / Leopard Print Rules - always & everywhere. Such a Classic! ;)

Ručno rađene  Resice / Hand Made Fringes

Ručno rađene Resice / Hand Made Fringes

Jedan mali dio svega / One Little Piece of Everything

Jedan mali dio svega / One Little Piece of Everything

Dvoje prekrasnih ljudi na jednom je otoku okupilo preko stotinu lijepih, radosnih duša i proslavilo svoju povezanost & ljubav. Nesebično su je dijelili tri dana od kojih smo im prvi dan imali čast, kao Cook & Hook Collective, upriličiti Beach Party.

Pom Pom - i u vrtu! / Pom Pom's at the garden!

Pom Pom - i u vrtu! / Pom Pom's at the garden!

Svadbeni Menu Detalj/ Wedding Menu Detail

Svadbeni Menu Detalj/ Wedding Menu Detail

Smilje je Rab/ Imortelle is Rab

Smilje je Rab/ Imortelle is Rab

Ružičaste naocale za vječnu ljubav / Pink Glasses for Eternal Love

Ružičaste naocale za vječnu ljubav / Pink Glasses for Eternal Love

Ekipica kreativaca koju okupih e da bih svojoj prijateljici izrazila & poželjela sreću i obilje u ljubavi i šire jest ilitiga smo; Sanjin Kaštelan fotograf & pomoćnik pri dekoriranju plažnog, barbatskog kafića Puntica, Mirena Škarić aka Đjurđja PrettyFace & Tanja Rum - dvije vrsne kuharice, chefice & šefice, drage prijateljice i suradnice i - JIN; kombinacija Jelene i Ive; organizirala, okupila, okitila i pritom bila i sretna i izgorena (od sunca & stresa).

Mirenini aka Djurdja Pretty Face pom pom-ići / Mirena's aka Đjurdja Pretty Face little pom pom's

Mirenini aka Djurdja Pretty Face pom pom-ići / Mirena's aka Đjurdja Pretty Face little pom pom's

Tanja Rum cooks & hooks! This Lady is HOT! :)

Tanja Rum cooks & hooks! This Lady is HOT! :)

Djurdja Pretty Face & njezin superproizvod SOS / Djurdja Pretty Face & her superproduct SOS

Djurdja Pretty Face & njezin superproizvod SOS / Djurdja Pretty Face & her superproduct SOS

A sada najbolji & najslasniji dio otočkog vjenčanja, a to je - hrana! Osebujni fingerfood osmislile su i skuhale Mirena & Tanja. Uživajte u prizorima - kad već ne možete u okusima ;)

Štufad. Rapski specijalitet od janjetine kuhane u medu i kadulji. Honey Lambunny / Štufad. Local Rab dish of lamb cooked in honey & sage. Honey Lambunny

Štufad. Rapski specijalitet od janjetine kuhane u medu i kadulji. Honey Lambunny / Štufad. Local Rab dish of lamb cooked in honey & sage. Honey Lambunny

Pite s batatom mariniranim srdelama i jestivim cvijećem. Pie Me up with Batat! / Sweet potato Pies with marinated sardines and eadible flowers; Pie Me up with Batat!

Pite s batatom mariniranim srdelama i jestivim cvijećem. Pie Me up with Batat! / Sweet potato Pies with marinated sardines and eadible flowers; Pie Me up with Batat!

Falafel od leće i kikirikija. Nutty Piece of Lentil / Falafel with peanuts and lentils. Nutty Piece of Lentil - vegan

Falafel od leće i kikirikija. Nutty Piece of Lentil / Falafel with peanuts and lentils. Nutty Piece of Lentil - vegan

Ide dobro s ražnjićima od povrća! / Goes well with Vegetable Kebab - vegan

Ide dobro s ražnjićima od povrća! / Goes well with Vegetable Kebab - vegan

Gibanica sa šalšom / 2 Local Croatian dishes mixed together; Gibanica & Šalša (corn pastry with tomato sauce) - glutenfree

Gibanica sa šalšom / 2 Local Croatian dishes mixed together; Gibanica & Šalša (corn pastry with tomato sauce) - glutenfree

Salata od hobotnice i slanutka u mini rajčicama. Hoba Boba! / Octopuss Salad with chikpeas in cherry tomatoes. Hoba Boba!

Salata od hobotnice i slanutka u mini rajčicama. Hoba Boba! / Octopuss Salad with chikpeas in cherry tomatoes. Hoba Boba!

Ljubavne poruke u boci / Love Messages in da Bottle

Ljubavne poruke u boci / Love Messages in da Bottle

Lju fali bav / Lo missing ve

Lju fali bav / Lo missing ve

Nažalost nemamo snimku deserta koji je bio pregenijalan!!! Semifredo od bijele čokolade, smilja i badema - nazvale smo ga Imortal Chocolate in White. Serviran je, u kasnijim satima, u slatkim, ručno radjenim kornetima. Slurp!