I borovnice i banane i djeca i odrasli i mačke i psi (ne izmiksati sve zajedno!) / Blueberries and Bananas and Kids and Adults and Cats and Dogs (do not mix all together!)

photo: Sanjin Kaštelan / styling & recipe: Jelena Iva Nikolić

Ricordo di Venezia  &  Parigi  ... uz  smuti,   3 u jedan: ovo je faza jedan iz koje ondak nastaju ostale dvije

Ricordo di Venezia & Parigi ... uz smuti, 3 u jedan: ovo je faza jedan iz koje ondak nastaju ostale dvije

Pasja vrućina više nije problem! Otkad ima slaje za maloga psa, koji više voli veće porcije, u frižidera ;)!

Pasja vrućina više nije problem! Otkad ima slaje za maloga psa, koji više voli veće porcije, u frižidera ;)!

Polizati sve! Sa svih strana!

Polizati sve! Sa svih strana!

Porcija predviđena za mačke i pse

Porcija predviđena za mačke i pse

Nekoć davno, iz razdoblja Sjedi&Jedi-ja bijah nepravomoćno optužena od nekolicine recentnih blogera, ne direktno naravno, da ne navodim izvore svojih recepata. I onomad kao i sad, većinu svojih recepata pronalazim u frižideru i dijelu kuhinjskoga ormarića u kojemu držim začine.
Kuham kako mi dođe. Kad se pak želim informirati, osvježiti, inspirirati surfam uglavnom po istim blogovima. A to su: What Katie Ate, Spoon/Fork/Bacon kao i ostatku kojega se, doista, trenutno ne mogu (pri)sjetiti. Možda mi je, već danima, začepljeno i šumeće desno uho izbrisalo kratkoročno pamćenje. Enivejz - recept za pasje vrućine kojega ovdje navodim moja je verzija recepta s bloga Spoon/Fork/Bacon. Dakle, i one recepte na koje naletim i koji mi oduzmu dah ili natjeraju slinicu u kuteve usana, prilagodim vlastitom izričaju. Nije li to ljepota kreativnosti?
I istovremeno sloboda koju nam pruža.

Od prijatelja  Roka Bahata  dobila sam neki dan kašetu prekrasnih, sočnih, domaćih borovnica s njegovog imanja, opegeja  Borovnice Viretum  i odlučila sam ih, osim pojesti ama baš sve, upotrijebiti i za kreiranje ljetnih, borovničastih recepata

Od prijatelja Roka Bahata dobila sam neki dan kašetu prekrasnih, sočnih, domaćih borovnica s njegovog imanja, opegeja Borovnice Viretum i odlučila sam ih, osim pojesti ama baš sve, upotrijebiti i za kreiranje ljetnih, borovničastih recepata

Slasno, bucmasto ... vruućeee!!! :)

Slasno, bucmasto ... vruućeee!!! :)

I tako je nastao ovaj mišung posvećen ljudima i psima (Rujana (Jeger) ovo će se Tebi svidjeti). Smrznute male porcije za pse, ista smjesa za ljudove u obliku smutija i dječja varijanta u obliku sladoleda na štapiću. Tri u jedan! Roko, nadam se da me nećeš proklinjati što sam toliko benevolentno i razmaženo Tvojim borovnicama (na)hranila svojega maloga pretiloga psića, ali vjeruj mi da sam tek naknadno shvatila kako je istaknuti recept, sa spomenutoga bloga, posvećen - isključivo mačkama i psima! Dakle, negdje u svijetu postoje ljudi koji ovim skupocjenim, visokovrijednim namirnicama isključivo hrane svoje ljubimce! Obijest? Paaaa, kao vlasnica jedne životinje koju smatram dijelom obitelji mogu samo reći da zapravo - nije. Naročito ako se istom sadržinom, superhranom nahrani i ostali ljudski živalj u kući. Djeca uključena. E sad, o čemu se zapravo radi?!?!?! Sigurno ne o sladoledu od iznutrica i borovnica - zaboga!

Varijanta, na štapiću, za djecu

Varijanta, na štapiću, za djecu

Pročitajte recept u nastavku i (po)gledajte divne fotke koje smo u mojoj kipućoj kuhinji snimili Sanjin Kaštelan i moja zibajuća (zbog uha) malenkost.

1/2 l kozjega jogurta
2 banane
2 žličice chia sjemenki
šalica Rokovih, hruskavih, ukusnih, svježih borovnica
naribana korica limuna
naribana tonka (začin kojega valja stavljati u - SVE!) - divno se slaže s voćnim, čokoladnim, ma slanim i slatkim jelima. Ima okus po vaniliji i svemu što je najfinije na svijetu :)


Sve sastojke ubacite u blender i izmiksajte. Jedan dio prelijte u silikonski kalup za led (za psića), drugi u posudice koje se mogu ubaciti u zamrzivač i kojima ćete dodavanjem drvenoga štapića za sladoled učiniti - sladoled (za dječicu). Ostatak ulijte u šalicu / čašu i popijte kao jutarnji, poslijepodnevni ili večernji smuti!

Sljedeći dan izvadite blago iz zamrzivača i počastite psića ili prvo sitno ili krupno dijete koje vam se nađe na putu.

Ne brinite - kozji jogurt ne dominira ovom mješavinom. Nećete ga ni osjetiti, a zdraviji je i lakši od mliječnog / vulgaris jogurta. I mogu ga konzumirati i oni neotporni na laktozu.
U slast ili liz - kako vam drago ;)

Roku - hvaaalaaa! (ako poželite naručiti borovnice OPG-a Borovnice Viretum / Bahat potražite kontakt na njihovim stranicama i požurite dok im je još sezona)

Blueberries fields forever!

... još, još i još samo ...

... još, još i još samo ...

... jedan pseći liz ;)

... jedan pseći liz ;)

... ili ljudski - sluuuurppp, mmmmljaaaac!

... ili ljudski - sluuuurppp, mmmmljaaaac!

p.s. nekad, kad je vruće - ne valja (se) hladit'!