Proljetni uvod u smanjenje otpada / Springtime intro (in)to zero waste

photo: IKEA + Jelena Iva Nikolić

p.jpeg

… započinje u mojoj kuhinji nakon što sam opet imala veće oči od želuca. Naime s dolaskom sinčića, dojenjem istog te osjećaja kronične iscrpljenosti, moji su se apetiti - povećali (+ majčinski instinkt za pre- hranjivanje podmlatka!) . A s njima i kupovanje svježih namirnica, u ovom slučaju sezonskih jagoda, do te mjere da u hladnjaku postoje gotovo samo - one. I banane. To je ono što stignem smazat usput ili ubacit u blender za kakav superfood / power smoothie.
Jučer sam otkrila toliko jagoda da me uhvatila panika. Od bacanja hrane. Iako imamo kompost i vrt pa me više ne proganja osjećaj da sam još jedan od turbo nesvjesnih stanovnika ove prekrasne Planete, no ipak - što je previše jest previše!

To je taj slatkiš zbog kojega se još više valja osvijestiti planetarno / ekološki / zero waste-no!

To je taj slatkiš zbog kojega se još više valja osvijestiti planetarno / ekološki / zero waste-no!

Odlučila sam potom da jagode neće završiti u kompostu, nego u smoothijima i ne baš 100 % veganskome sladoledu, jerbo uključuje - med (kojega uvijek možete zamijeniti agava sirupom).

Med koji stoji već neko vrijeme i mutnjikavo je kristaliziran! Bacite oko na domaće jagode kako su razigrano netipično jagodnoga oblika ;)

Med koji stoji već neko vrijeme i mutnjikavo je kristaliziran! Bacite oko na domaće jagode kako su razigrano netipično jagodnoga oblika ;)

Netko bi ovakav med bacio, ne znajući da je med jedna od rijetkih namirnica koja se ne kvari. Potrebno ga je samo zagrijati (stavite staklenku u vodu pa u lonac pa na laganu vatru) i on je opet onaj tekući, zlatnasti, mirisni i bistri med kakav je bio kad ste ga kupili.

Znači dupli zero waste! Ne baciti jagode + ne baciti med. Strpati sve, zajedno s bananama u blender pa u zamrzivač i eto sladoleda.

Inspirirana eventom kojega radim za IKEU na Tavanu 6.6. proučila sam njihove materijale o samoodrživosti i okretanju zero waste + reciklirajućim tendencijama.

Njihov veganski sladoled stiže uskoro u Dućan Švedske hrane i od organskih je jagoda iz (samo)održivog izvora. Ljetoooo & ljetna ponuda!!!! Btw jeste znali da je med namirnica koja se ne kvari? Meni prvi glas / slovo. Čovjek uči dok je i samo ako je - živ! :)

RECEPT

mjerica jagoda (500 g)

dvije, tri banane

žlica meda ili agavinog sirupa

žličica organske esencije / arome vanilije ili naribana mahuna iste

Sve zajedno u blender pa u kalupe za sladoled (IKEA - naravno) Ne posjedujem ih, pa smo jeli iz jedne velike posude koja nije bila za fotkanje, al je sladoled bio YUMMMMMMM!!!!!

RECIPE

fresh strawberries (500 g)

2,3 bananas

spoon of honey or agave syrup

teaspoon of organic vanilla essence / or grated vanilla bean

Chuck all the ingredients into blender, mix it, place the liquid into ice cream modules / IKEA - if You own them ;). We ate the ice cream from one big jar that was not photogenic, but ice cream was YUMMMM!!!!